Mijn drijfveer

MOTIVATIE

JUDITH TAKKEN

"De yoga heeft mij weer helemaal gezond gemaakt, ik slik geen medicijnen meer. Een compleet nieuw leven heb ik ervoor teruggekregen, tenminste zo voelt het voor mij."
BB_jt_foto-10

Vijf vragen aan Judith Takken

1. Hoe ben je met Yoga in aanraking gekomen?
Op aanraden van mijn fysiotherapeut ben ik met yoga in aanraking gekomen, op mijn 34e kwam ik in een rolstoel terecht, fibromyalgie werd er in het ziekenhuis gezegd, ik zou volgens de artsen nooit meer uit de rolstoel komen. Ik moest het maar accepteren. Maar ik kon dat niet accepteren. Door te knokken ben ik er toch weer uit gekomen. Maar het bleef een lichamelijke strijd, veel medicijnen, altijd moe en altijd pijn, inmiddels mijn kapsalon en schoonheidssalon moeten sluiten, dat lukte lichamelijk niet meer. Maar alles veranderde toen ik Robin mijn fysiotherapeut ontmoette, hij pakte de zaken echt anders aan dan andere fysiotherapeuten. Door hem ben ik in aanraking gekomen met de yoga. Bij hem, in de sportschool waar hij werkt wordt yin yoga gegeven. Helaas past yin yoga niet bij mijn lichaam, ik had snel blessures na een les. Dus ben ik verder op zoek gegaan naar een yoga stijl die wel bij mijn lichaam zou passen. Er zijn meer dan 15 stijlen yoga in Nederland, het was dus even een zoektocht, ik ben van Drenthe tot Giethoorn aan toe op zoek gegaan voor de ideale yoga stijl voor mezelf. Deze yoga is geschikt voor iedereen, voor topsporters (ik geef af en toe les aan onze wedstrijdgroep jiujitsu die op Europees niveau mee draaien), voor mensen die medisch wat mankeren, voor mensen met een burnout. Maar ook voor mensen die ouder en dus stijver worden, voor mensen die gewoon heerlijk een uurtje yoga voor zich zelf willen doen gewoon omdat het lekker is.

2. Wat heeft het jouw gebracht? 
De yoga heeft mij weer helemaal gezond gemaakt, ik slik geen medicijnen meer, ik heb een super conditie en nooit geen pijn meer. Een compleet nieuw leven heb ik ervoor teruggekregen, tenminste zo voelt het voor mij. Ik kon niet meer werken, ging niet meer naar feestjes, alles was me teveel. Daar wordt je niet echt blij van moet ik zeggen. Nu ben ik een super blij en gelukkig mens!

3. Waarom ben jezelf leraar geworden en een yogaschool begonnen? 
Omdat de yoga mij zoveel gebracht had, besloot ik om zelf een yoga school te beginnen. Als ik geen yoga beoefen komen mijn lichamelijke klachten weer terug, yoga is dus iets wat ik blijvend zal doen. Inmiddels is mijn passie voor yoga zo groot geworden, dat ik niet anders meer kan dan het uitdragen naar andere mensen. Er zijn zoveel mensen om mij heen met pijn, vermoeidheid, stress, ik zou ze zo graag willen helpen! Ik vind het ook erg jammer dat het niet overal bekend is bij de artsen, huisartsen, en fysiotherapeuten. Dat yoga zo verschrikkelijk goed kan helpen, mits je de yoga kiest die bij je lichaam past.

4. Wat wil je dat leerlingen van je leren?
Wat ik mijn leerlingen zou willen leren, is dat ze respect voor zichzelf krijgen. Dat ze mogen zijn wie ze zijn, dat ze goed genoeg zijn zoals ze zijn. Ik zou ze zelfvertrouwen willen geven en dat als ze beter naar hun lichaam zouden luisteren, ze een fantastisch lichaam en leven kunnen hebben. Ook zou ik ze willen leren goed om te gaan met stress.

5. Wat geeft jezelf de meeste voldoening?
Voor mij is de allergrootste voldoening dat ik mensen kan helpen, dat ze medisch en psychisch beter in hun vel komen te zitten. Dat mensen gewoon weer zichzelf leren zijn en doen waar ze zich zelf goed bij voelen. In deze tijd heeft iedereen zoveel druk en stress, dat ze wel eens vergeten wie ze zelf nu eigenlijk zijn en wat ze zelf nu eigenlijk willen.